Wiosna to czas kiedy przyroda budzi się do życia, a poszarzały zimowy krajobraz zaczyna się zielenić. Dlatego też wiosenne święta kojarzą się z radością, energią, rodziną oraz domem. Najważniejszą uroczystością tej pory roku jest Wielkanoc – najstarsze święto chrześcijańskie, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa. Misterium to jest ruchome, co oznacza, że obchodzone jest w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni. W zależności od miejsca zamieszkania, można kultywować różnorodne tradycje i zwyczaje Wielkanocne.
Niedziela Palmowa
Wielki tydzień związany jest z wieloma zwyczajami i tradycjami. Rozpoczyna się w Niedzielę Palmową, która przypada na tydzień przed Wielką Niedzielą. W tym dniu w kościołach święci się palemki, które przygotowane są z okazji upamiętnienia przyjazdu Jezusa do Jerozolimy. Palmę Wielkanocną tworzy się z bukszpanu, suszonych i żywych roślin, kwiatów lub ziół. W przeszłości wierzono, że palmy mają magiczne właściwości, dlatego zanoszono je do domów, aby przynosiły szczęście. W wielu miastach Polski co roku odbywają się konkursy na najpiękniejszą i największą palmę Wielkanocną.
Święconka
Jeden z bardziej charakterystycznych zwyczajów Wielkanocy to święcenie pokarmów. Święconka to wiklinowy koszyk, przystrojony bukszpanem, białą serwetką, kurczakami i pisankami. W środku umieszcza się symboliczny pokarm taki jak:
- jaja – symbol narodzenia,
- chleb – gwarantuje pomyślność,
- wędlinę – na znak dobrobytu,
- chrzan – symbolizuje siłę,
- sól kuchenną oraz pieprz – przyprawy te oznaczają życie,
- babkę wielkanocną – czyli doskonałość,
- baranka – znak Zmartwychwstania.
Koszyk święci się w Wielką Sobotę w kościele, a jego zawartość konsumuje się podczas śniadania Wielkanocnego.
Pisanki
Malowanie jajek jest barwną tradycją świąt. Zwyczaj ten wywodzi się ze starosłowiańskich wierzeń, gdzie jajko symbolizowało siły witalne, narodzenie i początek nowego życia. W przeszłości jajka mogły malować tylko kobiety, mężczyznom nie wolno było ich dotykać i wchodzić do pomieszczenia w którym były przystrajane.
Wielka Niedziela
Wielką Niedzielę należy rozpocząć od świątecznego śniadania, które upamiętnia zmartwychwstania Chrystusa. W tym dniu cała rodzina wspólnie zasiada do stołu, który można udekorować pisankami, kurczakami i barankami. Śniadanie zaczyna się od zjedzenia pokarmów, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Czas posiłku musi być radosny, a przygotowane potrawy syte i obfite, na znak dostatku i pomyślności.
Poniedziałek Wielkanocny
Lany poniedziałek to drugi dzień Świąt Wielkanocnych. Inna nazwa tego dnia to śmingus-dyngus. Tradycja ta polega na oblewaniu się jak wodą, która w przeszłości oznaczała obmycie się z grzechu. Wierzono również, że polanie niezamężnej dziewczyny sprawi, że ta szybko znajdzie narzeczonego. Obecnie zwyczaj ten ma bardzo symboliczny charakter i praktykowany jest przez najmłodszych.
Pamiętajcie, że Polska to kraj z wieloma pięknymi tradycjami, które warto pielęgnować i o które trzeba dbać! Mamy nadzieję, że przekazujecie je swoim dzieciom. Pomoże Wam Polonijka – sprawdź dostępne pakiety i pozwól dziecku na polską edukację nawet za granicą!